Amazon Echo Dot – Recension & Test

Amazon Echo Dot

Lillebrorsan till den större Amazon Echo levererar Alexa och helt OK ljud till ett fantastiskt pris
9.2

Pris

9.9/10

Ljud

8.6/10

Funktioner

9.2/10

Pros

 • Hör dig enkelt från andra sidan rummet (eller när musik spelas)
 • Har ingång AUX-ljudkabel så du kan koppla ihop Echo Dot med dina existerande högtalare
 • Bra pris som möjliggör inköp av flera Echo Dots så du kan täcka fler rum i huset

Cons

 • Finns inte på Svenska ännu
 • Kräver internetuppkoppling (har ingen Offline-funktionalitet alls)

Vi är en självständig sajt och åsikterna nedan är våra egna, men den här recensionen innehåller annonslänkar (affiliatelänkar) till Amazon och Kjell & Company för att stödja driften av denna sajt. Läs mer om oss bakom smartahogtalare.se här.

Test & Recension – Amazon Echo Dot

Amazon var företaget som verkligen kickstartade marknaden för röstassistenter när de lanserade Amazon Echo i november 2014. Sedan dess har Echo och Alexa kommit att bli den marknadsledande röstassistenten. Echo Dot är den mindre varianten av den större Echo-högtalaren, men den använder också sig av AI-assistenten Alexa. Till storleken och formen så påminner Echo Dot mycket om en ishockeypuck i plast, men den inbyggda AUX-ingången samt Bluetooth gör att du enkelt kan koppla ihop Echo Dot med de högtalare som du redan har och använder. Jag har själv ägt min Echo Dot sen Black Friday 2016, så jag tänkte att det är nog är hög tid att skriva en recension om högtalaren nu…

Översikt

 • Relativt liten och kompakt högtalare. Trådlös (bortsett från strömakbeln).
 • Använder sig av AI-röstassistenten Alexa för uppspelning av musik, köra appar (Alexa skills) eller styra smarta enheter i ditt smarta hem som glödlampor eller strömbrytare.
 • Har du flera Amazon Echo Dots så kan de kopplas ihop i en “grupp” och du kan t.ex. spela upp samma låt från Spotify ur alla högtalare. Billigt sätt att få multirumsmusik.
 • Alexa får regelbundet nya uppdateringar och fler funktioner.
 • Trots sin ringa storlek så har de helt OK ljud om du t.ex. vill använda dem i köket eller som väckarklocka/radio i sovrummet. Med sin AUX-ljudkabelingång eller Bluetooth så kan du dock enkelt koppla in en extern högtalare för bättre ljud.

 

Produktbeskrivning

PLAY:1 är den minsta högtalare ur Sonos sortiment. Den ringa storleken gör att den rätt så enkelt får plats i hemmet och att flera högtalare kan användas för att bygga upp ett hemmabio- eller hemmastereo-system.

 • Produktdimensioner: 16.2 x 12 x 12 cm ; 1.85 Kg
 • Vikt i lådan med alla tillbehör: 2.4 Kg

Snabbstartsguide: (i PDF-format) – läs den här.

Användarmanual: (PDF-format) – läs den här.

Kartongen innehåller:

 • 1 SONOS PLAY:1 högtalare (i svart eller vitt).
 • 1 strömkabel
 • 1 svart strömkabel
 • 1 platt Ethernetkabel
 • Setup Guide
 • Användarvillkor

Inställning:

https://www.youtube.com/watch?v=xeehV7HuZTU

Först måste man installera Alexa appen på sin smartphone eller surfplatta, sedan kan man komma igång med setupen.

Ljud

En av de bästa grejerna med Sonos Play:1 är dess ljud. Trots att högtalaren inte är så stor så producerar den endå ett ljud som är högt, klart och tydligt. Dessutom kan du själv justera allt från bas till EQ och diskant i Sonos-appen på din dator, telefon eller surfplatta.

Multirumsmusik

Du kan själv välja om du vill spela olika låtar i olika rum, eller spela upp samma överallt i huset. I likhet med t.ex. Alexa så förbättras programvaran med regelbundna uppdateringar, så Sonos förbättras varje dag.

I vårt kontorslandskap så är det praktiskt att man i appen kan justera t.ex. volymen individuellt för varje högtalare: Skulle säljavdelningen få ett telefonsamtal från en kund så kan man enkelt sänka volymen för just högtalaren hos den skrivbordsgruppen osv…

Sonos One funkar bra på kontoret såväl som i det smarta hemmet

Musiktjänster som stöds

Sonos stödjer alla möjliga olika musiktjänster och ska kunna täcka in de flesta av musikplattformarna du kan tänkas lyssna på med det. Apple Music, Spotify, Soundcloud, Storytel, Tidal och tunein funkar fint med Sonos Play:1.

Sonos one stödjer spotify och andra musiktjänster Röststyrning med Alexa 

Även fast Sonos Play One inte har Alexa inbyggt så kan du styra den med dina existerande Amazon Echo röstassistenter. Du kan se mer om hur det här fungerar i videon nedan.

Tillbehör för Sonos Play One.

Det finns flera tillbehör tillgängliga för Sonos Play One som säljs här i Sverige.

Luxorparts Högtalarfäste för Sonos Play:1

Luxorparts väggfäste Sonos One - tillbehör från smartahogtalare.se

Om du skulle vilja sätta upp dina Sonos Play:1 högtalare med hjälp av väggfästen så säljer Kjell & Company väggfästen från luxorparts. Dessa stödjer även Sonos Play:3 och kan både roteras 360° och tiltas 30°. De är tillverkade i tålig plast och metall och levereras med fästmaterial.

Apparatkabel C7 för Sonos Vit 3 m

Sonos Play:1 Extra Strömkabel och Tillbehör - Smartahogtalare.se

Om du precis som mig tappar bort saker rätt så ofta så finns det även tillbehör som extra strömkablar för Sonos. Välj mellan 3m eller 5m, bägge tillgängliga på Kjell & Company här.

Sammanfattning

För sin prisklass och storlek så är Sonos Play One en klockren högtalare med väldigt bra ljud. Trots att det stundtals är lite knepigt att först ställa in flera högtalare för att bilda en grupp, så är det här en oslagbar kombination för hemmet eller kontoret. Med tanke på att Google Assistant ska vara påväg till Sonos så tror vi på Smartahogtalare.se att Sonos framöver kommer ha en väldigt stark ställning på marknaden för smarta högtalare.

Recension av Alexander, medgrundare till Smartahogtalare.se. Du kan läsa mer om oss här.

Amazon finns tillgänglig att köpa på Amazon.co.uk och Kjell o Company

Visa Pris

visa pris på Amazon

visa pris på Kjell & Company