Amazon Echo

Amazon Echo är Amazons smarta högtalare. De använder sig av den inbyggda röstassistenten Alexa för att svara på olika röstkommandon och köra olika skills (appar). Echo lanserades redan 2014 och idag finns det flera olika Amazon Echo högtalare. 

Vad är Alexa?

Alexa är Amazons virtuella röstassistent som används av smarta högtalare som Amazon Echo och Sonos One. Alexa lanserades 2014 och kan streama musik, köra appar (skills), svara på frågor eller kontrollera smarta IoT enheter i hemmet som smarta glödlampor.

Vad kan Alexa göra?

Alexa är en röstassistent med många funktioner och när man väl äger en Amazon Echo så upptäcker man fler varje dag. Alexa kan exempelvis …

 • Spela upp musik från Spotify (Alexa, play songs by Avicii on Spotify)
 • Läsa upp en nyhetsrapport från BBC.
 • Läsa upp vädret (Alexa, will I need an umbrella today?…)
 • Väcka dig (Jag brukar själv använda Alexa som min väckarklocka. Funkar fint sålänge man har stabilt Wi-Fi)
 • Köra olika skills (Amazon kallar sina appar för skills)
 • Skapa en inköpslista.
 • Påminna dig om olika saker (Alexa, remind me tomorrow at 6 am to walk the dog…)
 • Styra din kalender, lägga till möten i din kalender eller t.om. läsa upp din kalender
 • Användas som timer (Alexa, set a timer for 4 minutes…)
 • Kontrollera “smarta” enheter i ditt hem som t.ex. glödlampor  (om de stödjer Amazon Echo).
 • Svara på frågor (Alexa, how old is the king of Sweden…)

Hur pratar man med Alexa?

Först börjar du med att säga aktiveringsordet Alexa!”. Sedan börjar din högtalare att lyssna på dig och du kan då ge Alexa fler instruktioner. T.ex. kan du be Alexa att spela upp musik från Spotify eller starta en kökstimer.

Kan Alexa prata Svenska?

Alexa kan inte prata svenska ännu utan bara Engelska och Tyska. Men med tanke på att Google Assistent lanserades i Sverige i somras så är det nog bara en tidsfråga innan vi får Alexa på fler språk. Det ryktas även att Amazon själva kommer lansera sin svenska sajt senare i år, så det här är sjävklart ett område vi kommer följa på Smartahogtalare.se.

Alexa Skills

En av de största funktionerna i Alexa är att den kan köra appar, som Amazon kallar för skills. Det finns alla möjliga skills och precis som smartphone appar så kan de ge din högtalare utökad funktionalitet.

Hur installerar man Alexa Skills?

För att bläddra och hitta en skill så kan du gå in på skillavdelningen på Amazons hemsida. Här kan du hitta många olika skills för alla möjliga olika områden.

Länk för Storbritannien (Engelska): Klicka Här

Länk för Tyskland (Tyska): Klicka Här

För att “installera” en skill behöver du bara klicka “Enable Skill” på skillsidan där den beskrivs. Du kan också be din Amazon Echo att öppna skillen direkt om du vet vad den heter. Det står på sidan om skillen vad den heter och vad du ska säga för att den ska köras i din smarta högtalare.

Om den skill du vill använda heter “Fab Music Quiz” kan du t.ex. säga “Alexa, open fab music quiz” så kommer Alexa automatiskt öppna den skillen.

Sveriges Radio (SR) är ett av få Svenska företag som har släppt en Alexa app där du kan lyssna på radio. För att öppna skillen behöver du bara säga “Alexa, open Swedish Radio” och när Alexa frågar vad du vill höra kan du t.ex. säga “P4!”.

Om du behöver mer hjälp med att lägga till eller använda skills så kan du läsa mer här på Amazon’s hemsida (Engelska).

Den här guiden innehåller annonslänkar som går till Amazon, Teknikmagasinet och Kjell & Company. Du kan läsa mer om teamet bakom smartahogtalare.se här

Vilka Amazon Echo och Alexa högtalare kan man köpa i Sverige?

Amazon Echo (Gen. 2)

Det här är andra generationens Amazon Echo högtalare från Amazon. Det här är Amazons “mellan” variant då de även säljer en mindre högtalare som heter Echo Dot och en större som kallas för Echo Plus. En nyhet är att Amazon Echo nu även har en extra ingång för en AUX ljudkabel så att du kan koppla in en extern högtalare för bättre ljud (något som saknades i den första generationens Amazo Echo högtalare).

"Andra generationens Amazon Echo har bättre ljud och är mindre än föregångaren, en bra kombination i vilket smart hem som helst. Vi gillar verkligen den nya designen och det är också att stor plus att Echo fortsatt har ingång för AUX ljudkabel."

Amazon Echo Specifikationer

Storlek148 x 88 x 88 mm
Vikt

821 g
Faktisk storlek och vikt kan variera något beroende på modell och tillverkningsmetod.

Wi-Fi

Stödjer 802.11 a/b/g/n. Stödjer dock inte anslutning till peer-to-peer Wi-Fi nätverk.

Bluetooth

Har “Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)” stöd för streaming av ljud från din mobiltelefon eller läsplatta till Echo högtalaren, eller från Echo till in Bluetooh högtalare. Stödjer ej Bluetooth högtalare som kräver Pinkod.

Ljud & inbyggd högtalare 

2.5” woofer och 0.6” tweeter.
Systemkrav Den officiella Alexa appen (Den heter “The Alexa App”) kan installeras på Fire OS, Android eller iOS enheter och går också att nå via din webbläsare. För vissa appar (skills) och tjänster så kan det tillkomma ytterligare kostnader. Om du t.ex. du vill använda dig av Spotify för att lyssna på musik i din Echo så kräver detta en prenumeration på Spotify premium.
Stöd för multiroom Ja.

Medföljer i boxen

 Amazon Echo högtalare, ett Echo Shell (skal), strömkabel (1.8m), ett “Things to Try” kort med lite tips på användningsområden samt en kort instruktionsmanual.

Röstassistent

 Använder sig av Amazons röstassistent Alexa. Pratar och förstår endast Engelska och Tyska för närvarande.

Vart kan man köpa Amazon Echo 2 i Sverige?

Även fast Amazon ännu inte slagit upp portarna till sin svenska webbutik så säljer de förstås Amazon Echo 2, och de levererar även till Sverige. Den kostar i nuläget cirka £89.99 och finns tillgänglig i deras engelska webbshop.

Det går också att köpa andra generationens Amazon Echo i Sverige från Kjell & Company i deras webbshop. Fördelen med att beställa från dem är högtalaren levereras med en Europeisk strömkabel (så att man slipper använda en adapter) samt att leveransen bör gå något snabbare.

Amazon Echo Dot

Amazon Echo dot är den mindre varianten av Echo-högtalare från Amazon. Trots sin ringa storlek så har den fortfarande alla funktioner som den större Echo har. Echo dot använder sig också av Alexa som röstassistent och kan också användas för att strömma musik. 

"Den lägre prislappen gör Echo Dot till ett alternativ om du vill använda dig av "multi-room" musik och spela upp musik samtidigt i flera olika rum i ditt hus. Precis som den större Echo så har denna högtalare en ingång för en AUX ljudkabel så att du kan koppla in en extern högtalare för bättre ljud."

Amazon Echo Dot specifikationer

 
Storlek83.5 x 83.5 x 32 mm
Vikt

163 g
Faktisk storlek och vikt kan variera något beroende på modell och tillverkningsmetod.

Wi-Fi

Stödjer 802.11 a/b/g/n (2.4 och 5 GHz). Stödjer dock inte anslutning till peer-to-peer Wi-Fi nätverk.

Bluetooth

Har “Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)” stöd för streaming av ljud från din mobiltelefon eller läsplatta till Echo högtalaren, eller från Echo till in Bluetooh högtalare. Stödjer ej Bluetooth högtalare som kräver Pinkod.

Ljud & inbyggd högtalare 

0.6” tweeter
Systemkrav 

Den officiella Alexa appen (Den heter “The Alexa App”) kan installeras på Fire OS, Android eller iOS enheter och går också att nå via din webbläsare. För vissa appar (skills) och tjänster så kan det tillkomma ytterligare kostnader. Om du t.ex. du vill använda dig av Spotify för att lyssna på musik i din Echo så kräver detta en prenumeration på Spotify premium.

Stöd för multiroom Ja

Medföljer i boxen

 Amazon Echo dot högtalare, strömkabel (9w) med USB sladd, ett “Things to Try” kot med lite tips på användningsområden samt en kort instruktionsmanual.

Röstassistent

 Använder sig av Amazons röstassistent Alexa. Pratar och förstår endast Engelska och Tyska för närvarande.

Vart kan man köpa Amazon Echo Dot i Sverige?

Amazon.co.uk säljer Echo Dot högtalare direkt i sin webbshop. Högtalaren finns just nu tillgänglig för cirka £49.99 (cirka 590:-) här.

Det går också att köpa Amazon Echo Dot i Sverige från Kjell & Company. Den kostar just nu 690:- och går att köpa här. Fördelen med att beställa från Sverige i vilket fall är att högtalaren levereras med en Europeisk strömkabel (så att man slipper använda en adapter) samt att leveransen bör gå något snabbare.

Tillbehör till din Amazon Echo Dot

echo-dot-vaggfaste-alexa-tillbehör-sverige-smartahogtalare.se

Kjell & Company säljer också väggfästen för Amazon Echo Dot, för bara 99:-, vilket kan vara ett kul tillbehör om du verkligen vill komma igång med ditt smarta hem och installera flera högtalare i olika rum i hemmet. I vår lägenhet har vi 2 stycken Amazon Echo Dot som tack vare multiroom gör att vi kan spela upp samma låt från Spotify i flera olika rum samtidigt.

Amazon Echo Plus

Amazon Echo Plus är den största varianten av Echo-högtalare från Amazon. Med en inbyggd ZigBee smart home hub så är denna en bra startpunkt om du är intresserad av att skaffa dig fler “smarta enheter” i ditt hem som ZigBee eller Philips Hue ljus och glödlampor. Med sina förbättrade högtalare så fyller dessa högtalare hela rummet med musik med det inbyggda 360° audio systemet. Sju inbyggda mikrofoner gör också att dessa högtalare kan höra dig från andra sidan rummet.

"Inbyggd brusreducering gör att denna Echo kan höra dig även fast musik spelas i rummet (vi har förstås testat och sålänge inte hårdrock spelas på högsta volym så behöver man inte vråla "Alexa" till sin högtalare, vilket är uppskattat)"
Markus
Medgrundare till sajten

Amazon Echo Plus Specifikationer

Storlek235 x 84 x 84 mm
Vikt

954 g
Faktisk storlek och vikt kan variera något beroende på modell och tillverkningsmetod.

Wi-Fi

Stödjer 802.11 a/b/g/n (2.4 och 5 GHz) samt ZigBee certifierade nätverk.. Stödjer dock inte anslutning till peer-to-peer Wi-Fi nätverk.

Bluetooth

Har “Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)” stöd för streaming av ljud från din mobiltelefon eller läsplatta till Echo högtalaren, eller från Echo till in Bluetooh högtalare. Stödjer ej Bluetooth högtalare som kräver Pinkod.

Ljud & inbyggd högtalare 

2.5” woofer och 0.8” tweeter
Systemkrav 

Den officiella Alexa appen (Den heter “The Alexa App”) kan installeras på Fire OS, Android eller iOS enheter och går också att nå via din webbläsare. För vissa appar (skills) och tjänster så kan det tillkomma ytterligare kostnader. Om du t.ex. du vill använda dig av Spotify för att lyssna på musik i din Echo så kräver detta en prenumeration på Spotify premium.

Stöd för multiroom Ja

Medföljer i boxen

 Amazon Echo plus högtalare, strömkabel (1.8m) med USB sladd, ett “Things to Try” kot med lite tips på användningsområden samt en kort instruktionsmanual.

Röstassistent

 Använder sig av Amazons röstassistent Alexa. Pratar och förstår endast Engelska och Tyska för närvarande.

Vart kan man köpa Amazon Echo Plus i Sverige?

Amazon säljer Amazon Echo Plus i en internationell version direkt i sin webbshop och levererar till Sverige. Den kostar £139.99 (cirka 1660:-) och finns tillgänglig i deras webbshop här.

Övriga högtalare från Amazon

Utöver Echo, Echo Dot och Echo Plus så har Amazon fler Echohögtalare. Två exempel är Amazon Echo Show och Amazon Echo Spot som bägge har pekskärmar som möjliggör fler funktioner och användningsområden.

Dessa går just nu inte att köpa direkt från Amazon för leverans till Sverige, men hos Kjell & Company kostar Amazon Echo Show 2849:- och finns tillgänglig härAmazon Echo Spot kostar just nu 1690:- och finns tillänglig här.