Alexa

Vad är Alexa?

Alexa är Amazons virtuella röstassistent som används av smarta högtalare som Amazon Echo och Sonos One. Alexa lanserades 2014 och kan streama musik, köra appar (skills), svara på frågor eller kontrollera smarta IoT enheter i hemmet som smarta glödlampor.

Hur pratar man med Alexa?

Först börjar du med att säga aktiveringsordet Alexa!”. Sedan börjar din högtalare att lyssna på dig och du kan då ge Alexa fler instruktioner. T.ex. kan du be Alexa att spela upp musik från Spotify eller starta en kökstimer.

Kan Alexa prata Svenska?

Alexa kan inte prata svenska ännu utan bara Engelska och Tyska. Men med tanke på att Google Assistant ser ut att lanseras på Svenska i Sverige under 2018 så är det nog bara en tidsfråga innan vi får Alexa på fler språk. Det ryktas även att Amazon själva kommer lansera sin svenska sajt senare i år, så det här är sjävklart ett område vi kommer följa på Smartahogtalare.se.

Alexa Skills

En av de största funktionerna i Alexa är att den kan köra appar, som Amazon kallar för skills. Det finns alla möjliga skills och precis som smartphone appar så kan de ge din högtalare utökad funktionalitet.

Hur installerar man Alexa Skills?

För att bläddra och hitta en skill så kan du gå in på skillavdelningen på Amazons hemsida. Här kan du hitta många olika skills för alla möjliga olika områden.

Länk för Storbritannien (Engelska): Klicka Här

Länk för Tyskland (Tyska): Klicka Här

För att “installera” en skill behöver du bara klicka “Enable Skill” på skillsidan där den beskrivs. Du kan också be din Amazon Echo att öppna skillen direkt om du vet vad den heter. Det står på sidan om skillen vad den heter och vad du ska säga för att den ska köras i din smarta högtalare.

Om den skill du vill använda heter “Fab Music Quiz” kan du t.ex. säga “Alexa, open fab music quiz” så kommer Alexa automatiskt öppna den skillen.

Sveriges Radio (SR) är ett av få Svenska företag som har släppt en Alexa app där du kan lyssna på radio. För att öppna skillen behöver du bara säga “Alexa, open Swedish Radio” och när Alexa frågar vad du vill höra kan du t.ex. säga “P4!”.

Om du behöver mer hjälp med att lägga till eller använda skills så kan du läsa mer här på Amazon’s hemsida (Engelska).